Nyhetsbrev juni 2015, Västra frilansklubben

Hej kära medlem. Innan sommaren tar vid vill vi i styrelsen berätta lite vad som är på gång.

Afterwork & seminarium 3 september

Med Khaled Alesmael och Amr Mohammed.

Khaled är syrisk radiojournalist som jobbat i Syrien, Egypten och Turkiet och nu fått asyl i Sverige. Han ska tala om ”Situationen för media och journalister i krigets Syrien”.Amr är också flykting från Syrien och håller på att starta arabisktalande radio för flyktingar i Sverige.

Plats: Lagerhuset, Litteraturhuset,

Tid: 17.00-18.30. Sedan följer After work på Lagerhusets restaurang

Fri entré

 

Frilansdag 20 oktober

Nybliven frilans, journaliststudent eller etablerad räv på jakt efter fortbildning?

Västra frilansklubben bjuder in till en heldag om frilansjournalisternas arbete och villkor. Alltifrån insäljining till pension och hur du kan crowdfunda eller göra grävjobb som frilans. Kort sagt en heldag med föreläsningar och samtal. Men viktigast av allt: en möjlighet att träffa nya och gamla kollegor under givande former.

Plats: Lagerhuset, Litteraturhuset

Tid:13 – 18, för att sedan följas av en PK-debatt på Pustervik.

Föranmälan krävs. Fri entré.

Västra Frilansklubben har nu två ledamöter i Frilans Riks styrelse

På Frilans Riks årsmöte i mars valdes Agnes Arpi till ny ledamot och Fatima Grönblad till delad ordförande i Frilans Riks styrelse. Fatima Grönblad, frilansskribent, är medlem i frilansgruppen Pratminus Reportage.

 

Kort rapport från Fatima och Agnes:

 

* Under den senaste tiden har Fatima Grönblad jobbat intensivt med att mobilisera kring LRF Media. Redaktioner inom förlaget skickade i slutet av mars ut ett oskäligt avtalsförslag till frilansar, med långtgående krav och skyldigheter, utan extra ersättning. Efter påtryckningar på flera olika nivåer, från enskilda frilansar och från Frilans Riks och Journalistförbundet centralt, har förlaget börjat se över skrivningarna. Ett 40-tal frilansar har skickat med ett brev som bidrag till den processen, där de förklarar hur ett avtal behöver se ut för att det ska fungera för dem.

* Den 15-16 maj hölls ett möte i Stockholm, där 30 representanter för de norska, danska, finska och svenska frilansorganisationerna träffas för att lära av varandra och utveckla samarbetet.

* Sedan hösten 2014 förs en dialog med Sveriges Radios ledning. Det senaste mötet hölls 13 maj. Syftet med dialogen är att föra fram hur företagets villkor kring arvoden och upphovsrätt fungerar för frilansare (där en del finns att önska) och hur villkoren kan förbättras så att frilansar kan känna att det är långsiktigt hållbart att frilansa för Sveriges Radio.

*Eftersom det har funnits långvariga problem med diskussionslistorna på @frilansriks.org håller Agnes på att flytta dem till en ny tjänsteleverantör. I samband med detta kommer också mejladressen admin@frilansriks.org att bytas ut. Mer information kommer framöver.

*Agnes ersätter Fatima som primär kontaktperson i Frilans Riks styrelse.

Medlem i Litteraturhuset

Litteraturhuset, som öppnade hösten 2013 i Lagerhuset på Heurlins Plats 1, är en mötesplats för författare, läsare och litteraturintresserade. Målet är att, tillsammans med stadens och regionens övriga litterära aktörer, göra Göteborg till en litteraturstad.

Lokalen är öppen, vacker och blickar ut mot kanalen och älven. Fungerar som mötesrum och som plats för litterära evenemang och debatter. Rymmer drygt 100 personer. Som medlem i Västra frilansklubben kan du från och med i vår få tillgång till denna lokal. Releasefest, samtal eller debatt. Kontakta Olav om du vill veta mer: olav.unsgaard@gmail.com

 

Utredning om otryggheten i mediebranschen

Journalistförbundet ska ta fram konkreta förslag till åtgärder som ska minska otryggheten för journalister. Du kan som medlem kan påverka vilka problemområden och ämnen som Journalistförbundet ska undersöka.

 

Hur?

Gå med i Facebook-gruppen ”Vem tjänar på otrygga jobb?”. Diskutera, kommentera, kom med förslag.Skicka dina tankar och idéer till: otryggajobb@sjf.se

Twittra med hashtaggarna #otryggimedia och #otryggajobb

För mer information kontakta arbetsgruppen:

Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet, jn@sjf.seKatarina Dahlskog, förbundsjurist Journalistförbundet, kd@sjf.se Kent Werne, utredare, kentwerne@gmail.com

Läs mer här: www.sjf.se/otryggimedia

 

Hoppas vi ses under hösten. Glad sommar önskar Västra frilansklubben!