Nakna sanningar och handfasta tips på Frilansdagen

För andra året i rad arrangerades Frilansdagen i Göteborg. Ett hundratal aktiva och blivande journalister fick inspiration och nyttiga råd under dagen.

sjf-fix

 

Frilansdagen ägde rum på Pustervik vid Järntorget den 18 oktober och inleddes med att utlandsfrilansarna Terje Carlsson och Josephine Freje berättade om sina erfarenheter i ett samtal med Helena Giertta, chefredaktör för Journalisten.

utlandskorrar-fix
Josephine Freje skrev en c-uppsats om svenska mediers förhållningssätt till utrikesjournalistik, men det redaktörerna sa då, att de var öppna för utrikestexter även om det inte fanns svenskar inblandade, visade sig stämma dåligt med verkligheten.
”Är det svenskar inblandade?” är ofta första frågan när Josephine vill sälja in texter från bland annat Afrika.

Samtalet kom också att handla om utrikeskorrarnas etiska förhållningssätt, och om det är människorna eller rubrikerna som räknas.
–Min måttstock är om jag kan åka tillbaka till samma ställe och fortfarande se dem jag gjort reportage om i ögonen, sade Terje Carlsson, som frilansat mycket i Israel och Palestina.

Teknikjournalisten Eva Wieselgren tipsade om teknik som gör vardagen lättare. Hon rekommenderade extra batterier till mobilen och  långa kablar så att man slipper sitta på golvet vid rummets enda vägguttag. Dessutom presenterade hon  användbara appar till mobilen, alternativa programvaror som kan ersätta Officepaketet och olika redigeringsprogram för film.

 

eva-wieselgren-fix

Frilansfotografen Magnus Sundberg höll ett seminarium om bilden och berättandet. Tillsammans med Jenny Morelli, chefredaktör på Fotografisk Tidskrift, höll han också ett miniseminarium om att frilansa som fotograf.

magnus-o-bild-fix
Andra miniseminarier handlade om hur man kommer igång som frilans, något som lockade många studenter från JMG, och hur man kan sälja in en bokidé. Olav Fumarola Unsgaard, redaktör på Leopard Förlag, ledde det samtalet.

Dagen avslutades med att Gellert Tamas gav inblickar i det berättande reportaget. Han är författare till flera böcker, och han hade samma dag sett sin nya bok, ”Det nya hatet” plockas upp på bokhandelsdiskarna.

gellert-fix
Tamas använde egna och andras texter för att visa hur olika stilgrepp kan öka intensiteten och skapa dramaturgi i en text. Ett sätt är att återge en scen eller en dialog ur verkligheten i stället för att stapla adjektiv på varandra för att beskriva en person eller en händelse.

Text och bild: Anna Nyberg