FRILANSDAGEN 2018

sjf-fixTorsdag 25 oktober är det dags för Frilansdagen – ett event öppet för alla som är nyfikna på frilansande, för verksamma som frilansar, medlemmar i SJF såväl som ännu inte medlemmar.
Hur gör du för att få fart på frilanskarriären och för att finansiera dina projekt? Välkomna till en halvdag fylld av föreläsningar, diskussioner och massor av möjligheter att knyta nya kontakter!

Platsen är Pustervik, Järntorget, Göteborg.
På förmiddagen arrangeras en kurs för dig som är ny som frilans, i samarbete med Svenska Journalistförbundet.
Funderar du på att bli frilansande journalist? Eller kanske du redan är det? Kom på vår förmiddagskurs för nya frilansar och lär dig mer! Vi ger dig kunskap, tips och råd för att komma igång på allvar.

Det är kostnadsfritt, men antalet platser är begränsat. Anmälan via mejl krävs!!! Skicka till frilansjouren@sjf.se senast tisdag 23 oktober kl 10.

Program för frilanskursen
10.00 Journalistförbundet och våra frilansverktyg, Victoria da Silva, Journalistförbundet
10.30 Starta eget, Victoria da Silva, Journalistförbundet
11.00 Fika
11.20 Åtta tips för att lyckas som frilans, Elisabet Wahl, Journalistförbundet
11.40 Frilansen Carl-Magnus Höglund om sälj, framgångsfaktorer och fällor, intervjuas av Elisabet Wahl
12.10 Västra frilansklubb informerar om sin verksamhet
12.20 Tid för frågor

Frilansdagens program

13:30 – 14:30 Hur skyddar du dig själv och dina källor?
Frilansjournalisten Lasse Edfast ger konkreta råd om hur du fixar ett bra digitalt källskydd. Lasse har lång erfarenhet av radiojournalistik både i Sverige och utomlands och har bl.a. gjort flera P3-dokumentärer.

14:45 – 15:45 Att sälja samma knäck flera gånger
Axel Kronholm och Vilhelm Stokstad har inriktat sig på det långa berättandet på resande fot. Hur finansierar de sina projekt? Och kan det säljas mer än en gång?

16:00 – 16:45 A och O vid stipendieansökningar 
Stipendier kan vara avgörande för frilanskarriären. Fotografen Nora Lorek har gjort flera reportageresor och tilldelades 2016, som första svensk någonsin, priset College Photographer of the Year. Under Frilansdagen berättar hon om hur man går till väga för att skriva en bra stipendieansökan.

17:15 – 18:00 Pitchpanelen – hur skriver man den perfekta pitchen?
Redaktörer från bland annat Filter, Sveriges Radios Kaliber och GP samtalar och diskuterar om vad de eftersöker i en pitch. Hur ska en pitch vara skriven för att väcka intresse? Vilka slängs direkt?

Frilansdagen är GRATIS!

18.00-sent PK-mingel och debatt
18.15 Publicistklubben arrangerar debattkväll. Maria Edström presenterar ny forskning, och efter det blir det en debatt om redaktörskapet.
Arrangör av Frilansdagen är Västra Frilansklubben i SJF tillsammans med PFK (Pressfotografernas klubb), Publicistklubben (PK), Frilans Riks, Journalistförbundet, Gefvert Försäkringsmäklare.