Frilansdagen 2021 – hela programmet!

En dag av samtal och föreläsningar om sådant som berör oss frilansjournalister.
Anmäl dig gärna i eventet på Facebook!

13.00 Insläpp

13.15–13.45 Frilansens skyddsnät
Vad kan vara bra att tänka på för att inte hamna på bar backe som frilans? Vilka försäkringar bör en frilans ha? Vad går det att få för hjälp av förbundet? Hur ska en frilans tänka kring buffert?
Det är några av frågorna som tas upp och besvaras av Victoria da Silva från Journalistförbundet Frilans.

14.00–14.45 ”All media and people inside of Afghanistan have gone silent”
Nilofar Langar är en afghansk journalist och poet som arbetat för flera olika nyhetsorganisationer i landet, bland annat den nationella tv-kanalen TOLO News. 2018 tvingades hon på grund av dödshot fly landet tillsammans med sin man, också han journalist. Nu bor de i Sverige.
Nilofar berättar om sina erfarenheter av att vara kvinna och arbeta som journalist i Afghanistan, och om den nuvarande situationen under talibanernas styre.
Samtalet är på engelska.

14.45. Fikapaus
Vi bjuder på macka.

15.00–15.40 Starkare tillsammans? Så kan ett frilansnätverk förhandla upp arvoden
Petter Larsson är frilansande kulturjournalist för bland annat HD/Sydsvenskan och Aftonbladet Kultur. Han har varit drivande i frilansnätveren som lyckades förhandla upp arvodena för de respektive tidningarna 2017 och 2018.
Han kommer att berätta hur förhandlingarna gick till, om utmaningarna och vad som hände efter att avtalen klubbades igenom.

15.40–15.45. Äntligen! Ny frilanspolicy på Göteborgs-Posten
Ska det bli bättre att frilansa på GP nu? Vi hoppas det. Västra Frilansklubben har tillsammans med arbetsplatsklubben på GP och Frilans Riks arbetat för en frilanspolicy på GP, eftersom många frilansare upplevt både dåligt personligt bemötande och låg kunskap om rimliga arvodesnivåer. Nu finns en frilanspolicy på plats, som ska vara ett riktmärke för alla inköpande redaktörer. Dessutom är ett nytt frilansavtal på gång.
Caroline Widenheim i Västra Frilansklubben berättar om hur arbetet gått till och hur GP ska behandla sina frilansare från och med nu.

16.00–16.45 Poddar och radio – hur gör framgångsrika frilansare?
Jospehine Freje är en prisbelönt frilansreporter som har arbetat för SVT, Sveriges Radio och Expressen. Numera gör hon (bland mycket annat) podden Utanför murarna. Martin Wicklin är både beställare och leverantör av poddar och radioprogram. Han är delägare i produktionsbolaget Tredje Statsmakten och sedan 2015 programledare för Söndagsintervjun i P1.
Hur ser de till att få bra betalt för sin journalistik? Vad lockar till lyssning och genomslag? Vad letar beställaren efter? Vilka misstag har de gjort som frilansare?

17.00–18.00 Mingel
En stund för att bara umgås! Journalistförbundet bjuder på något litet att äta och baren öppnar. Vill du ställa frågor om frilansliv eller fackligt engagemang finns Västra frilans styrelse och även Victoria da Silva och Elisabet Wahl från Journalistförbundet Frilans på plats.

18.00 Debattkväll med PK Västra

Du behöver inte vara medlem i Journalistförbundet för att komma på Frilansdagen. Evenemanget är kostnadsfritt.

Platsen är Kvartersscenen 2Lång, Andra Långgatan 30 i Göteborg. Närmaste hållplatser är Järntorget och Masthuggstorget.
Under dagen bjuder vi på kaffe och te.
Lokalen har tillgänglighetsanpassad toalett och ligger på markplan utan trappor.

Har du frågor du vill ställa till deltagarna (eller oss i Västra Frilans styrelse) kan du ställa dem på plats, eller höra av dig innan till frilansvast@gmail.com.