Nytt år, nytt namn, ny styrelse och ny, lägre avgift!

Hej Västra Frilansare!

Vid årsmötet för Västra Frilans (japp – vi har bytt namn – mer om detta längre ner!) den 7 februari 2023 valdes vi: Madeleine Johansson, Dennis Franco, Marcus Haraldsson och Madeleine Jostedt Ulrici till ny styrelse för klubben. Vi känner oss förväntansfulla och milt sagt taggade på att hörsamma era behov och önskemål för att tillsammans lyfta och stärka vår yrkeskår och den enorma kompetens som genomsyrar den.

Vi hoppas bygga en känsla av kollegium där vi frilansar hjälper och inspirerar varandra, inte minst genom gemensamma aktiviteter och schyssta umgängesmöjligheter – något många saknar när man ju är ”sin egen” och sällan tillhör ett fast professionellt nätverk mer än periodvis. Det grundnätverket hoppas vi kunna bygga tillsammans med er. Därför är vår första fråga till dig som medlem:

  • Vad längtar du efter? Vad saknar du i din yrkesutövning? Vad saknar du ifråga om kompetensutveckling? Vad önskar du att Västra Frilans ska vara?

Du når oss via Västra Frilans på Facebook eller via mail på frilansvast@gmail.com och vi ser fram emot att höra av dig. Vilka vi är läser du mer om här:

Marcus Haraldsson/ vice ordförande, vice kassör

Jag kommer från Dalsland och har velat bli journalist sedan jag var barn. Jag har jobbat mycket internationellt, bland annat som politisk reporter i Kina för SvD. Senaste tio åren har jag arbetat med internationella demokrati och kulturprojekt. Nu är jag åter till journalistiken, publicerar boken ”Barnen som ville rädda världen”, en reportagebok om miljöengagemang på Offside Press i april. Bor i Steneby utanför Bengtsfors och med min hustru i Queens, New York. Jag vill jobba med Journalistförbundet för att återfå fotfästet i journalistiken, träffa kollegor, ha kul och lära mig massor!
Madeleine Johansson, ordinarie styrelseledamot

Jag är frilansjournalist med bas i Göteborg och Rom, med en bred bakgrund av jobb på flera olika typer av redaktioner. Just nu skriver jag mycket om miljö- och klimatfrågor, men jag har många ämnesområden som intresserar mig: mänskliga rättigheter, globala processer och utvecklingsfrågor, historia, ekonomi och politik. Därför har jag också läst en master i Globala studier. Italien, Spanien och  Latinamerika är områden som jag har god kunskap om och jag har tidigare varit ideell chefredaktör för sajten Latinamerika.nu. 
Med styrelsearbetet ser jag fram emot att få lära mig nya saker, lära känna nya kollegor och bidra till att stärka alla frilansar därute!

Dennis Franco, kassör

Jag har jobbat med mycket under mina år men beslöt mig för att bli journalist 2016. Efter en treårig utbildning på Linnéuniversitetet tog jag anställning som vikarie på diverse P4 kanaler i Västsverige och hamnade senare på olika SVT-nyhetsredaktioner, också på Västkusten. Efter att ha blivit utlasad 2 gånger tog jag steget till att bli frilansare och jobbat tillsammans med Uppdrag Granskning och det resulterade i aktuella dokumentärserien ”Topplistans 100-gubbar”. 
Nu vill jag engagera mig fackligt för att styrka både mig själv och andra frilansare med de erfarenheter jag kan dela med mig av och själv ta del av.

Madeleine Jostedt Ulrici, styrelseordförande

Jag är frilansjournalist inom kultur, resor och livsstil med uppdrag för bl.a. Allt om Resor, OPUS Magasin, Språktidningen, Amelia, GP, DN, Expressen och många fler. Jag har en bakgrund inom skådespeleri och opera, och har även jobbat med kommunikation inom hållbarhetsfrågor. Till mina övriga studier hör konstvetenskap, Antikens kultur- och samhällsliv, moderna romanska språk och internationell kulturprojektledning. Det som intresserar mig särskilt ifråga om frilansfackligt arbete är närings- och socialpolitiska frågor. I min tidigare karriär var jag engagerad i fackförbundet Scen & Film, där jag kan se många gemensamma nämnare våra frilansande yrkeskategorier emellan.

Andra punkter som beslutades på årsmötet:

  • Medlemsavgiften till 10 kronor, en sänkning från föregående år på grund av god ekonomi. 
  • Årsmötet beslutade om namnbyte från Västra Frilansklubben till Västra Frilans. 
  • Följande fem (5) ombud valdes till Frilans Riks årsmöte 27 mars i Stockholm:       
    Frida Bergstedt, Terje Carlsson, Nana Eshelman Håkansson, Madeleine Jostedt Ulrici och Urban Hamid. Till suppleanter valdes: Marcus Haraldsson, Carina Haglind Ahnstedt och Bella Stenberg.

Fokus: Ukraina. Rapport från frukost med Reportrar utan Gränser 24/2.

Vi förmedlar rapportmail från Haddy Foon på Reportrar utan Gränser Sverige:

”RSF:s ordförande Erik Halkjaer berättar om ett år med stort fokus på kriget i Ukraina och allt arbete med att bistå medier på plats för att kunna fortsätta leverera oberoende nyheter och information. Tack vara er givare har 1397 journalister från 31 länder lånat säkerhetsutrustning som skyddsvästar. 661 av dessa är ukrainska journalister. 30 oberoende mediehus och 94 fristående journalister har fått ekonomiskt stöd. 258 journalister har gått säkerhetsutbildning – en del på plats på våra två pressfrihetscenter, andra digitalt. Och i slutet av 2022 levererades 50 generatorer, 14 solcellsdrivna portabla elverk och 77 solcellsdrivna power banks till 64 mediebolag på 13 orter. 

Under frukosten hade vi även en gäst på plats, Anastasija Paltjyk som är en exiljournalist från Ukraina och som idag bor i Göteborg och arbetar för GP. Med hjälp av hennes historia fick vi en inblick i journalisternas nya verklighet i Ukraina. Att från den ena dagen till den andra sadla om från att rapportera om vardagliga ting till att bli en krigskorrespondent, i sitt egna land.

”Journalisterna i Ukraina är nya som krigskorrespondenter, och det är inte något vi sökt oss till. För att kunna fortsätta jobba vill journalisterna ha elektricitet och wifi för att kunna skriva och göra sitt jobb. Men de behöver också utbildning för att skilja på information och propaganda, och för att jobba säkert rent fysiskt.” 

Anastaija berättade om hur hon tog en titt över världskartan och fick syn på Sverige, ett land hon tidigare besökt och älskade och beslöt sig för att fly hit, i hopp om att det skulle bli ett kort besök. Idag arbetar hon på GP och kämpar med att lära sig det svenska språket då planen är att återvända till Ukraina en vacker dag och kunna fortsätta jobba och rapportera till svenska medier från Ukraina.

Urban Hamid som sitter i RSF:s styrelse och arbetar som krigskorrespondent delade med sig av sitt arbete i Ukraina. På ett av RSF:s pressfrihetscenter fick han kontakt med ett flertal journalister där en av dem hade tvingats lämna sin nyrenoverade lägenhet, nyinköpta motorcykel och packat bilen full med förnödenheter för att ge sig ut i det okända. Nu var dem ett gäng som befann sig på pressfrihetscentret för att prova ut skyddsvästar och hjälmar. 

”När jag var i Lviv visade Alexander Query, RSF:s representant i Lviv, oss bankfacket där skyddsvästarna förvarades. Det säger en del om värdet på det skyddsmaterialet vi kunnat köpa till journalisterna i Ukraina.”

Urban har bevittnat hur Ukrainarna har genom att svepa in statyer i emballage, försökt bevara och skydda sitt kulturarv, hur tidigare livfulla städer nu är ödelagda och tomma på folk, hur ett land i krig ändå måste fortsätta på många sätt – matbutikerna är öppna, folk går till jobbet, man kan ta ut pengar på bankomaten – allt fortgår samtidigt som larmen tjuter och ekar i väggarna, dagligen.

Erik Halkjaer avslutade frukosten med att berätta om det nya året som vi har framför oss och dess utmaningar. Vårt informationsprojekt där vi föreläser om pressfrihet och demokrati för studenter på gymnasium och folkhögskolor tillsammans med exiljournalister, är en stor del av verksamheten och på grund av regeringens minskningar och omprioriteringar i biståndsbudgeten har infoprojektet strukits. Därför är arbetet med föreläsningarna i just denna stund utan finansiering.”

Kommande aktiviteter och aktualiteter

  • Frilans Riks årsmöte äger rum i Stockholm den 27 mars. Från Västra Frilans närvarar Frida Bergstedt, Terje Carlsson, Nana Eshelman Håkansson, Madeleine Jostedt Ulrici och Urban Hamid.
  • Frilans Riks planerar tillsammans med SJF:s kansli att anordna ett mingel för frilansar och andra medlemmar i Göteborg under senare delen av våren. Vi återkommer när vi vet mer!
  • Planer finns för mer aktiv närvaro från Västra Frilans i sociala medier, med betoning på rörlig bild. Vad tycker du? Hör av dig på frilansvast@gmail.com !
  • Vill du vara med i vårt viktiga arbete? Styrelsen har möjlighet att adjungera in nya medlemmar under året. Otroligt lärorikt, givande och KUL! Varmt välkommen.

Med det säger vi tack för nu. Vi i styrelsen kavlar upp ärmarna och sätter oss in i våra nya roller, siktar på nästa styrelsemöte den 21/3 och ser fram emot att ta del av era tankar och önskemål inför vår och sommar. Det är därför vi finns här. Som frilans har vi som bekant ingen annan HR. Så bring it on.

Styrelsen Västra Frilans

Madeleine, Dennis, Marcus och… Madeleine