Nyhetsbrev 5-2014

Lite höstnytt från VästraFrilans; punkt 1-6

Att mötas där man står

Att mötas där man står

1 Frukostmöte onsdagen 24 september 9-11

Möt Yrkesetiska nämndens ordförande Ulrica Widell som kommer och tala kring bland annat; – De dubbla yrkesroller allt fler jobba under, t.ex. hur man ska tänka när man jobbar med både journalistik och PR/reklam och kommunikation och då kanske framför allt ur ett trovärdighets- och förtroendeperspektiv. Läsare, lyssnare och tittare måste kunna ha förtroende för en oberoende journalistik och därför också tydligt kunna se vem som är avsändare. – Planer på ett gemensam MO – Medieombudsmannen i stället för PO och en sammanslagen Medieetisk nämnd, i stället för dagens uppdelade system med Pressens opinionsnämnd, Yrkesetiska nämnden och Granskningsnämnden för radio och TV….och lite till. Vi hoppas på mycket frågor och livlig diskussion!

 • Anmälan senast 23/9 till Anders Deros  anders@deros.se
 • Plats; Café and the Bakery (inre rummet), Viktoriagatan 20, bokat mellan 09-11.

2 Kom igång och skriv! Västra ordnar skrivkurs för nybörjare och ringrostiga

Är du fotograf, radiojournalist eller redigerare och vill komma igång att också skriva texter? I samarbete med Folkuniversitetet ordnar Västra Frilansklubben en handfast kurs i skrivande i en liten grupp. Max 8 deltagare.

Innehåll: Hur börjar man? Hur skriver man ingress, brödtext, bildtexter? Intervju och reportage? I kursen får du handfasta tips och övningar som hjälper dig att komma igång.

Kursledare: Agneta Slonawski, frilansjournalist sedan många år, samt kursledare för skrivarkurser på Folkuniversitetet. 

 • Plats: Folkuniversitetet, Sal 309, Norra Allégatan 2 (som står för lokalen, Tack!)
 • Tid: Tisdag 7 oktober kl 9.00 -12.00, 13.00-16.30. Fika ingår på förmiddag och eftermiddag. Lunch på egen hand.
 • Anmälan: OSA 30/9 till Carina Haglind Ahnstedt 070-67 32 636 eller carina@haglind.com
 • Pris: 1 000 kronor. Medlemmar i SJF har förtur.
  Betalas in på pg 62 68 27 – 0 (Västra Frilansklubben)

FUlogoGoteborg

 

3.     Gör skillnad ”Rapportera till Arvodesguiden”

Upprop från Arvodesguiden; ”Idag startar vi en stafett för att få in nya rapporter till Arvodesguiden. Senast detta gjordes fick vi in 85 rapporter och målet är naturligtvis att slå detta. Tipsa dina kollegor och gå in och lämna nya rapporter på www.arvodesguiden.se. När du rapporterat får du gärna skriva en rad i gruppen Frilans Riks på Facebook (i den tråd vi skapat) för att lämna över stafettpinnen. Där kan du också följa utvecklingen dag för dag för att se om vi når målet. Stafetten pågår till 22 september.

Vad är Arvodesguiden? Ett enkelt och konkret verktyg som kan hjälpa frilansar att höja sina arvoden. För att tjänsten ska bli så bra som möjligt behöver den hela tiden fyllas på med nya arvodesrapporter från er användare, så gå in och lämna din rapport redan nu!

4.     Öppet styrelse möte 9/10 om motionerna till årets Kongress

SJF’s Kongress håll i Stockholm i slutet på oktober https://www.sjf.se/kongress-2014 . För den som är intresserad så tänkte vi gå igenom de motioner som kommer upp på kongressen. Detta gör vi i samband med vårt styrelsemöte den 9/10 och tillsammans med de tre representanter som skall representera Västra under kongressen; Calle Höglund, Fatima Grönblad och Malin Wahlstedt.
Varmt välkomna!

 • Plats: Café Vanilj Göteborg
 • Tid: 9 oktober
 • Anmälan:senast 7/10 till Calle Höglund som även håller i genomgången. carlmagnus.hoglund@gmail.com

5 Påminnelse!! Håller ditt källskydd? Kurs i Göteborg 2/10

Frilansar har inte samma försäkringsskydd i arbetet som anställda journalister. Som frilansjournalist måste du ordna ditt försäkringsskydd själv, och flera försäkringar behövs. (ServiceBolaget är arrangör)
Länk till anmälan; https://www.sjf.se/servicebolaget/kurser/haller-ditt-skyddsnat-goteborg-2-oktober

 6 Planerade aktiviteter under hösten är:

– Frukostmöten kring olika teman c:a en gång i månaden i Skövde (främst för Skaraborgsmedlemmarna av Frilans Väst)

– Fotokurs för skrivande journalister; Per Hanstorp håller i en kurs under 2 dagar, med både fototeknik/bildkomposition samt bildbearbetning. Antagligen oktober/november, vi återkommer.

Vill du gå med i ett av våra nätverk?

Nu söker frilansnätverket LOD nya medlemmar!
Vi är ett gäng frilansare från Kungsbacka i söder till Uddevalla i norr som brukar träffas en gång i månaden i centrala Göteborg. Förutom att umgås stöttar och tipsar vi varandra i de egna verksamheterna. Genom olika teman på mötena försöker vi lära av varandra och av utomstående. Emellanåt samarbetar de som vill i större projekt, nu senast en bok som snart är färdig.
Kontakt; Ä du intresserad, hör av dig till Anders Kockum. OSA helst senast 30/9!!
E-post: anders.kockum@comhem.se, telefon: 0522-325 23.

 

Med bästa hälsningar Susanne Lj W för Västra Frilansklubben
Kontakt; susanne.westergren@gmail.com eller på 0707936461