Nyhetsbrev 3-2014

1. Ha nu en skön semester
Att ta semester är inte alltid lätt som frilans. Både ekonomin och uppdragsgivarna gör det ofta svårt att få tid för välförtjänt ledighet. Men utan mental vila och fysisk rekreation är det nästintill omöjligt att samla nya krafter inför höstens uppdrag och allahanda krav som egen företagare. Vi hoppas nu att så många som möjligt av er får fin och skön sommar och så hörs vi till hösten.

Sommargemenskap

Bild: Sommargemenskap (foto SusWes)

2. Vi finns här för er
Vi vill påminna er om att hör av er till oss om ni råkar ut för eventuella fulavtal och andra orimligheter eller om det bara finns något fackligt praktiskt ni behöver hjälp med. Och har ni vänner/kolleger inne på redaktionerna som ser ut att bli av med sina jobb, tipsa dem då om att höra av sig till oss om de hamnar i frivilligt/ofrivilligt frilansade.

3. Vi tar tacksamt emot tips på aktiviteter
Har ni tips på aktiviteter ni tycker vi skall fixa med eller kurser/frukostmöten ni önskar att vi arrangerar? Skicka gärna ett mail, ring oss eller tipsa oss via vår Facebookgrupp – VästraFrilansklubben

4. Dialog Spoon och Två dagar
Vi forsätter arbetet och dialogerna kring bland annat sänkta arvoden för våra medlemmar vs Spoon och Två dagar. Calle Höglund och Fatima Grönblad representerar Västra respektive Frilans riks. De åsikterna vi fått från de drygt 70 frilansjournalister och fotografer vi varit i kontakt med, har vi dels tagit upp med ledningen för Spoons Göteborgskontor och även vidarebefordrat till GP:s chefredaktör och redaktionschef, samt SJF:s arbetsplatsklubb på GP.

5. Höstens Frukostmöten och kurser
Planerade aktiviteter under hösten är:
– Frukostmöte -Etikträff i Göteborg med Ulrika Widsell förslag 24/9
– Frukostmöten kring olika teman c:a en gång i månaden i Skövde (främst för Skaraborgsmedlemmarna av Frilans Väst)
– Fotokurs för skrivande journalister antagligen oktober och i Göteborg
– Skrivkurs för fotografer, redigerare, radiojournalister och andra som vill komma igång med att skriva. Antagligen i oktober/november i Göteborg.

– Vi har också lämnat in förslag på kurser till Servicebolaget med teman kring;
InDesign, Photoshop, FinalCut, Premiere, olika ljudredigeringsprogram tex Audition samt ABC-kurs i grävande och att -sälja om sitt material. Samt kurser i digitalt källskydd respektive reporterverktyg som vi fått på förslag av Anders Thoresson. Allt detta både på nybörjar- respektive fortsättningsnivå.

Med bästa sommarhälsningar Susanne Lj W för Västra Frilansklubben