Tidigare aktiviteter

2014

Premiär och vernissage för utställningen ”Övärld” nu på lördag den 27/9 på Vrångö i Göteborgs skärgård.

Njut av fina bilder på temat hav, sjö och natur ta temperaturen på stämningsbilder, lanskap och sköna undervattensbilder.

Fri entré – Vi bjuder på bubbel och snittar så långt lagret räcker – Ta gärna med några vänner.

Öppettider: 14.00-18.00 ( Drop in )

Plats: Villa Solviken, Djupvik, Vrångö. Vägbeskrivning på hemsidan. www.goteborgsfotofestival.nu

Juryns nomineringar och utdelning av priser 15.30-16.00

Kontakt Pelle Oskarsson; 0763-102198

 

29 augusti; VästraFrilans i Skaraborg inbjuder till höstens första frukostträff, som kommer att handla om journalistik och politik.

Två tidigare kollegor som numera lämnat SJF och därmed frilansnätverket: Louise Clausen, som står på Folkpartiet Liberalernas lista till kommunfullmäktige i Skövde, och Elisabet Stålarm, som är fullmäktigeledamot för Moderaterna i Skara, är inbjudna gäster.

Hur ser man på hur media berättar om politik, när man själv har bytt sida, från journalist till politiker? Är det en tillgång eller en belastning som politiker, att tidigare ha jobbat inom media? Gör media ett bra eller dåligt jobb i sin politiska bevakning? Kring detta och annat kan vi diskutera när vi ses över en god frukost på

När; Fredagen 29 augusti 09-10
Var; Hotell Scandic Billingen i Skövde fredagen den 29 augusti klockan 09.00-10.00 (och de som kan och vill stannar längre) Hotellet ligger inom synhåll och på två minuters gångväg från tågstationen i centrala Skövde. Den stora frukostbuffén kostar 105 kronor per person. Men kom i tid, eftersom frukosten plockas bort klockan 09.30!
Anmälan; Hör av dig till mig om du kommer, så att jag vet ungefär hur många vi blir! Till Ylva Carlqvist Warnborg tel 0511-130 20/Mobil 0704-41 42 43

Hoppas vi ses! Hälsningar Ylva Carlqvist Warnborg /SJF VästraFrilans

Frukostmöte onsdagen 24 september 9-11

 

Nästa vecka är det dags för frukostmöte, Yrkesetiska nämndens ordförande Ulrica Widell kommer och tala kring bland annat; – De dubbla yrkesroller allt fler jobba under, t.ex. hur man ska tänka när man jobbar med både journalistik och PR/reklam och kommunikation och då kanske framför allt ur ett trovärdighets- och förtroendeperspektiv. Läsare, lyssnare och tittare måste kunna ha förtroende för en oberoende journalistik och därför också tydligt kunna se vem som är avsändare. – Planer på ett gemensam MO – Medieombudsmannen i stället för PO och en sammanslagen Medieetisk nämnd, i stället för dagens uppdelade system med Pressens opinionsnämnd, Yrkesetiska nämnden och Granskningsnämnden för radio och TV….och lite till. Vi hoppas på mycket frågor och livlig diskussion!

Anmälan senast 22/9 till Anders Deros  anders@deros.se
Plats;
 Café and the Bakery (inre rummet), Viktoriagatan 20, bokat mellan 09-11
Frukost köper du innan och tar med in.

12 februari: Frukostmöte med Anna-Lena Bjarneberg

Anna-Lena Bjarneberg är matskribent och frilansjournalist och berättade om att bo och frilansa i Kina.

31 januari: Utbildningsdag: Lär dig ta betalt – med nya frilanskalkylatorn och effektiv förhandlingsteknik

– Så används nya frilanskalkylatorn, Pär Trehörning från Journalistförbundet.
– Ta betalt för din upphovsrätt, Fatima Grönblad, upphovsrättsansvarig i Frilans Riks styrelse.
– Konsten att förhandla, professorn och psykologen Harald Kjellin.

 

2013

10 december: Frilansfrukost: Så lyckas du som frilans

Så överlever du som frilans – Mikael Bergling och Fredrik Nejman gav tips och råd ur sin nya bok ”Frilanshandboken”.

Redaktörens tio bud – Aaron Israelson, chefredaktör på Faktum, om hur du säljer in idéer.

Så skyddar du dig – Ylva Zachrisson, pensions- och försäkringsexpert PP Pension, om vikten av att spara och skaffa rätt försäkring.

19 november: Frukostmöte om redaktörskap med Niklas Aronsson

Niklas Aronsson är frilansjournalist och redaktör för Vår Fågelvärld samt tidningen Vilda Växter. Han pratade bland annat om hur det fungerar att kombinera frilansande med redaktörskap, hur han arbetar med frilansskribenter och hanterar inköp av frilansmaterial.

28 maj: Kubb i Slottsskogen

Som avslutning på säsongen anordnade Västra Frilansklubben en kubbturnering.

6-7 maj: Inspirerande kurs i berättande journalistik 

Vi var ett glatt och taggat gäng frilansare som samlades i den idylliska, röda Kanarpsgården på Nordiska folkhögskolan i Kungälv. Vi blev dock lite förvånade över att könsfördelningen var så sned, med.bara en man utöver vår trivsamme och kunniga kursledare Peter Lenken. Detta föranledde en livlig diskussion om varför.

Nåväl, under våra två kursdagar hann vi med att gå igenom berättandets beståndsdelar med scener, detaljer, dialog, miljö, närvaro, startskott och målflagga. Vi fick bra skrivråd, tittade på olika exempel på både bra och sämre text, kollade på teknik vid redigering av egen text och lyssnade till ”Offsides åtta budord”, samt hade några roliga skrivövningar.

Vi fick många bra tankar att ta hem till våra skrivarlyor och många goa skratt tillsammans. En av oss lyckade även med att få årets första getingstick.

Här är några kommentarer från deltagarna;

”Jag är mycket nöjd. Peter var kunnig, vänlig och generös, lyhörd, lyssnande och öppen. Vi hade trevliga dagar tillsammans allihop.”

”Totalt sett är jag nöjd! Det var trevligt och inspirerande!”

”Kul att lära känna både kursledaren och de andra deltagarna. Tyckte också att prisnivån var bra!”

”Hoppas nu bli bättre på att hitta den där lilla extra berättarkänslan även i mina faktatexter ”

Vid pennan, Susanne Lj W

29 april: Specialvisning av utställningen ”Vi är romer” för journalister 

I samarbete med Stadsmuseet genomförde vi en kostnadsfri halvdagsutbildning med utställningen ”Vi är romer” 29 april. Utbildningen gav inblick i romsk kultur, historia och romers situation idag.

26 februari: Frukostmöte om att skriva böcker med Eva-Lotta Hultén 

16 personer träffades på Kafé Vanilj tisdagen 26 februari för att lyssna på frilansen och författaren Eva-Lotta Hultén.

Eva-Lotta har tidigare skrivit två böcker. Antologin För Sverige i tiden (Atlas Förlag) och Skogen vi ärvde (Atlas). Den tredje Resan från mörkrets hjärta (Ordfront) kommer att ges ut i april.

Eva-Lotta säger att hon skriver böcker i ämnen hon är intresserad av och vill fördjupa sig i. I t ex Skogen vi ärvde var det ett ämne hon inte kunde något om innan. Att skriva böcker ger henne en möjlighet att prata till punkt. Istället för att endast få skriva ett visst antal tecken får man i böcker chansen att ta det utrymme som krävs. Ett annat skäl till hon skriver böcker är att hon tycker om att berätta, det finns större möjligheter att arbeta med dramaturgi och även väva in fakta i en berättelse i bokform. Ytterligare en anledningen är att hon vill nå ut och berätta om viktiga saker.

Hon skulle ha svårt för att skriva böcker på uppdrag. En förutsättning är att hon brinner för ämnet och tycker det är viktigt att nå ut med det.

Avgränsning är ett stort problem. När man läser in sig förstår man att det finns hur mycket som helst att skriva om. Till Skogen vi ärvde gjorde Eva-Lotta mycket förarbete,. Hon läste in sig på forskningsrapporter och mycket annat, eftersom hon inte visste exakt vad hon ville berätta.
Även i ämnet för Resan från mörkrets hjärta finns det väldigt mycket skrivit tidigare. Nu gjorde hon dock en avgränsning tidigare. En hjälp var att redaktören på Ordfront bad henne sammanfatta boken på ett par meningar, 3-4 meningar. Det var nödvändigt för dem, i deras säljprocess. Det har också varit väldigt bra för att söka stipendier och det var jättebra även i den egna arbetsprocessen. Då är det lättare att styra in sig själv och sortera bort det som visserligen är jätteintressant men inte hör hit.
Rätt så tidigt gjorde hon en kapitelindelning. Det hjälpte också.

Stipendier. Har fått 2-3 stipendier för böckerna. Det har räckt till ett fåtal månadslöner. Har såklart sökt mer stipendier, men ändå ganska bra träffsäkerhet.
Samtidigt har hon försökt sälja in vanliga jobb under tiden, för att få in pengar. Det har inget förlag varit kritisk till. Det kan tvärtom skapa intresse och även skapa en bild av att författaren är expert på ämnet.
Har samlat ihop pengar inför skrivandet för att då vara fri att skriva. Det har inneburit en del stress, men också att hon verkligen har kunnat gå in i det under skrivprocessen. Ett alternativ kan vara att avsätta kanske en dag i veckan istället.
Har inte jobbat helger och nätter. Det funkar inte för Eva-Lotta.

Det svåraste har varit att fokusera och inte välja de lätta vägarna. Envishet har varit en stor tillgång. I svackorna när de känns meningslöst, att ingen vill läsa det här, har det varit till hjälp att pusha sig själv och skapa förväntningar genom att berätta för andra att hon håller på att skriva. Förväntningar utifrån är både bra och stressande.

Efter Skogen vi ärvde har Eva-Lotta fortsatt att skriva om skogsfrågor. Innan boken visste hon inget om det. På det sättet har hon fått betalt i efterhand genom att kunna sälja artiklar. Det har gett nya kunskaper, nya kontakter, nya uppslag.

Man får inga inkomster av försäljning av böckerna. Inte så det märks i alla fall.

Frågor:
Har du fått större anseende?
Skogen vi ärvde resulterade i tre föreläsningar. Men allmänt har det blivit att ju mer hon läst in sig och skrivit på ett ämne har det blivit så. Ju mer man kan om ett ämne desto lättare blir det också att se användningsområden för de kunskaper man har.

Hur gjorde du för att sälja in den första boken?
Jag kontaktade 6-7 förlag. De sa att det verkade intressant men att det inte passade just nu. Till slut nappade ett förlag. Men sen ändrade de sig. Då kontaktade jag ett av de andra förlagen som varit mest positiv. Då nappade de.
Skogen vi ärvde gavs ut på samma förlag. Det var lättare.
Små förlag skriver inte kontrakt i förväg. De ger ut boken om den blir bra. Det betyder att kontrakt skrivs relativt sent i processen och att böckerna i princip är skrivna på spekulation. Förskottet kommer när den går till tryck.

Hur är marknaden för reportageböcker?
Vet inte riktigt. Intresset för reportage är rätt stort.

Stipendier och andra bidrag.
Till Sverige i tiden fick hon pengar direkt från Republikanska föreningen. Det är ett alternativ till stipendier.

Hur tänker man kring vilka förlag?
Valde Ordfront eftersom de har en marknadsavdelning och kanske är bättre på att få ut den.
Har varit en hel del problem. Utgivning har skjutits upp flera gånger. Ställt till det bla eftersom hon sålt in den som medlemsbok i bokklubb.

Har du trott hela vägen att det verkligen ska bli böcker?
Det har gått i vågor. Men det är där jag har haft nytta av envisheten.

Avgränsning. Ibland tar det ett tag innan man hittar rätt avgränsning. Har du sålt in det till förlag innan dess?
Det märkliga med Skogen vi ärvde var att det var rätt vagt från början, även från förlagets sida. Den senaste boken hade jag arbetat mycket med innan jag kontaktade förlag. Mycket av det jobb jag gjort innan var i onödan. Men så är det nog alltid.

Har du något smart arkivsystem för allt material?
Nej. Har haft lite olika mappar. Men det är rörigt.

Säkerhetssystem?
Har en extern hårddisk som tar säkerhetskopior automatiskt.

Kan ämnet hinna bli inaktuellt eller att någon annan hinner före?
För tre år sen kom Anne Heberleins bok. Men det är en helt annan bok. Men det är ingen nackdel att det kommer flera böcker i samma ämne. Det gör att det blir aktuellt.

Är det värt det?
Jag tycker det. Det är så himla roligt att få grotta ner sig.Det har också gjort att när jag inte haft så många andra uppdrag har jag kunnat syssla med detta som jag tycker är intressant. Ekonomiskt har det kanske inte lönat sig.

Uppmärksamhet.
Böckerna har fått recensioner i dagstidningar. Uppmärksamhet och genomslag är slumpmässigt. Var inbjuden till Svt:s morgonsoffa för att prata om Skogen vi ärvde. Men just den dagen hände något annat stor nyhetsgrej och då ställdes det in.

Jag som antecknade var Carl-Magnus Höglund

21 januari: Tala om texter – en halvdag om textcoachning

Lite drygt 30 personer dök till vår halvdag om textcoahning uppe i bönesalen i Musikens Hus i Göteborg den 21 januari 2013. Här kommer en mycket kort sammanfattning.

Kursledaren Marie Kronmarker inledde med att prata om att textcoachning tvärtom vad många tror är tidsbesparande. Den tid man lägger ner på att prata på om texten tjänar man igen på att man snabbare hittar rätt i materialet.

När kan textcoachning ske:

• Idéstadiet. Men se till att det handlar om den kommande texten.
• Efter research. T ex när redaktören säger ”ring mig innan du börjar skriva”. Här kan skribenten få hjälp att sortera och välja i materialet. Det viktiga för coachen är att lyssna och låta skribenten prata och hitta egna slutsatser.
• Mitt i skrivprocessen. Det gäller att våga lämna ifrån sig texten innan man är färdig. Ett viktigt stadie eftersom det är nu skribenten är öppen för förändringar.
• Färdig text.
• Efter publicering. Här kan man diskutera frågan varför det blev som det blev.
• ”Utvecklingssamtal.” Övergripande samtal som kan ske då och då.

OBS! Viktigt att textcoachning görs av någon person som vill dig väl! Coachen måste ha förtroende för och lita på skribenten. Det är skribenten som sitter inne med lösningarna, det är hen som kan materialet bäst. Coachning handlar om att ställa frågor och låta skribenten själv komma vidare. Inte att föreslå färdiga lösningar!

Råd till den som ger feedback (eller feedforward som Marie vill kalla det):

• Ge akt på dina reaktioner vid läsningen av texten. Anteckna dem.
• Be skribenten inleda samtalet.
• Förmedla dina reaktioner.
• Utforska dem tillsammans.
• Fastna gärna för detaljer. Men inte i dem.
• Undvik felfinnande och svepande beröm.
• Var kärleksfull och uppriktig. Smit inte.
• Tala om/utvärdera samtalet.

Av Calle Höglund